Odchudzające właściwości jagód Goji

Odchudzające właściwości jagód Goji

Jagody goji są zaliczane do najzdrowszych owoców świata. W Azji ich silne właściwości zdrowotne znane są już od tysięcy lat. Traktowane są tam jako eliksir zdrowia i panaceum na wszelkie dolegliwości. Nazywa się je „czerwonym diamentem”.

Ostatnio ich popularność na świecie systematycznie wzrasta. Są traktowane jako owoce młodości, opóźniające i hamujące procesy starzenia. Ma na to wpływ ogromne bogactwo antyoksydantów i innych substancji w nich zawartych, a w tym witamin i minerałów. Dzięki antyoksydantom spożywanie jagód goji może spowolnić  procesy starzenia się organizmu, jak również może wspomagać regenerację starych komórek i budowę nowych oraz chronić DNA przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki.

Owoce te zalecane są w leczeniu reumatyzmu. Systematyczne ich spożywanie może wzmacniać stawy, kości oraz system odpornościowy, poprawia nastrój i pamięć, likwiduje zmęczenie.

Owoce goji, poprzez zawartą w nich luteinę, mogą wspomagać prawidłowe widzenie, co jest szczególnie ważne dla osób po sześćdziesiątym piątym roku życia.

Jagody goji regulują układ trawienny, ponieważ zawierają błonnik. Mają zbawienny wpływ na ciśnienie krwi.

Jagody goji polecane są w codziennej diecie. Już niewielka ich ilość spożyta dziennie może dać zaskakujące rezultaty, ponieważ są doskonałym przeciwutleniaczem.